Najužší kaňon na Slovensku – Manínska tiesňava

Najužší kaňon na Slovensku – Manínska tiesňava

PrírodaShow me Slovakia1. novembra 2017

Najužší kaňon Slovenska

Najužší kaňon Slovenska, podľa mnohých aj strednej Európy, známy tiež ako Manínska tiesňava sa nachádza na Považí a každoročne láka tisícky turistov.

Manínska tiesňava

Manínska tiesňava, známa tiež ako Manínska úžina, rozpolťuje jedno obrovské bralo na dva vrchy – Veľký a Malý Manín. Nádhernú scenériu kazí len cesta, ktorá je do Manínskej úžiny zarezaná. Vedie sem až z Považskej Teplej a spája obce za tiesňavou s okolitým svetom. No i napriek tomu, obyvatelia obcí v kotline strácajú niekedy spojenie zo svetom aj napriek ceste.

V zime je úplne bežnou záležitosťou, snehová lavína na ceste a navyše, sneh sa tu udrží veľmi dlho. V tiesňave je totiž poriadna zima a skaly sú vysoké aj 410 metrov.

Vlhká klíma sa postarala aj o národnú prírodnú rezerváciu s rozlohou 117,63 hektárov. V úžine sa človek cíti naozaj malý a stiesnený, no jej úzkosť dokazuje aj fakt, že autobus jazdiaci do dedín za úžinou máva často značné problémy, špeciálne v zime. Problémom však často ani nebýva šírka vozidla, no dĺžka a tiež fakt, že kedykoľvek môže spoza rohu vybehnúť ďalšie vozidlo.

Manínska tiesňava

Cintorín horolezcov

Horolezcov a stenolezcov sem však láka aj niečo iné než strmé bralá. Toto miesto totiž skrýva aj symbolický cintorín horolezcov pripomínajúci príbehy mnohých ľudí. Či už ide o rôznych slovenských horolezcov alebo tých, slovenských i svetových, ktorí na bralách Manínskej tiesňavy zomreli.