Liptovská Mara

Vodná nádrž na Liptove

Vodná nádrž Liptovská Mara sa nachádza na Liptove pri Liptovskom Mikuláši. Nazvaná je podľa obce, ktorú vody z priehrady v minulosti úplne zaplavili. Ruiny kostola v lokalite nazývanej Havránok sú jediné, ktoré zostali nad hladinou. Liptovská Mara je najväčšia vodná nádrž na Slovensku, pokiaľ ide o objem vody.

Výstavba nádrže

Stavba priehrady si vyžiadala sťahovanie obyvateľov niekoľkých obcí, ktoré boli zaplavené, vrátane niekoľkých kultúrnych a historických pamiatok, hoci najvýznamnejšie z nich boli premiestnené a teraz sú hlavnými exponátmi v múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

Liptovský Trnovec

Najdôležitejšie letné rekreačné stredisko na brehu priehrady je obec Liptovský Trnovec. Je obľúbeným miestom pre vodné športy. Pláž, zapožičanie športového vybavenia a výborné podmienky pre jachting a windsurfing sú aktíva tohto vyhľadávaného rekreačné strediska. Je taktiež skvelým východiskovým bodom pre výlety do Chočských vrchov a Západných Tatier.

Kemp v rekreačnej oblasti ponúka detské ihrisko, minigolf a volejbalové ihrisko. Návštevníci sa môžu tešiť na kúpanie a široké trávnaté pláže. Medzi ďalšie rekreačné aktivity patrí: surfovanie, vodné športy, rybárčenie a vodné bicykle. Aquapark Tatralandia otvorený celoročne, rovnako ako Thermal Park Bešeňová sú ďalšie atrakcie nachádzajúce sa v bezprostrednej blízkosti nádrže.