Hrad Muráň, Hrad Plaveč a Plavecký Hrad

Hrad Muráň

Hrad Muráň, jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku, bol postavený ako kráľovský strážny hrad na vrchole Cigánka, útesu vo výške 935 m. V prvej polovici 16. storočia padol hrad do rúk lúpežného rytiera Matthiasa Basa. Zámok prospieval v čase, keď bola jeho majiteľkou Mária Széchy, ktorá je známa pre svoju krásu a často bola označovaná ako Muráňska Venuša. Za jej vlastníctva bol zámok luxusne obnovený a stal sa miestom stretnutí šľachty.

Hrad Muráň

Hrad Plaveč

Zrúcanina hradu Plaveč z 13. storočia je ideálnym miestom, s jedinečným výhľadom. Jedná sa o strážny hrad postavený na ochranu cesty vedúcej do Poľska a brodu cez rieku Poprad. Jeho meno je odvodené z kmeňa Plavci, ktorý maďarský kráľ pozval, aby sa usadil v hraničných oblastiach kráľovstva. Hrad vyhorel v roku 1856 a od tej doby je v troskách. Dnes existujú iba zvyšky juhovýchodných hradieb s valcovou vežou.

Plavecký Hrad

Plavecký hrad, predmet mnohých legiend. Cisárske vojská hrad v roku 1707 zničili a postupne sa zmenil v ruiny. Zrúcanina stojí na strmom kopci na úpätí Malých Karpát, reprezentuje impozantnú siluetu a je obľúbeným cieľom výletníkov.

Plavecká jaskyňa

Neďaleko od hradu je Plavecká jaskyňa, ktorá je súčasťou miestneho krasového územia. Susedná hora, Pohanská, obsahuje zvyšky keltského hradiska.