Kaštieľ Moravany nad Váhom a Kaštieľ Strážky

Kaštieľ Moravany nad Váhom

Dôležitou kultúrnou a historickou pamiatkou v okolí kúpeľného mesta Piešťany na juhozápadnom Slovensku je renesančný Kaštieľ Moravany nad Váhom.

V minulosti boli v zámockom parku vystavené sochy od umelcov z celého sveta. Zámok slúžil ako domov slovenských umelcov. V súčasnej dobe je uzavretý pre verejnosť.

Venuša z Moravan

V obci Moravany je tiež významné archeologické nálezisko s pozostatkami lovcov mamutov. Taktiež tu bola nájdená neolitická Venuša z Moravan, socha ženy vyrezávaná z mamutej kosti, ktorej vek sa odhaduje na viac ako 20.000 rokov, čo z nej robí najstaršie slovenské umelecké dielo. Soška je dnes uložená v zbierkach vystavených na zámku v Bratislave.

Kaštieľ Strážky

Kaštieľ Strážky je skvostom slovenskej renesančnej architektúry. Zámok bol postavený údajne postavený na troskách templárskeho kláštora. Je jedným z najstarších na Slovensku.

Zrekonštruovaný zámok slúži Slovenskej národnej galérii, ktorá tu prezentuje svoje výstavy – historického nábytku a interiéru.

Národná kultúrna pamiatka

Kostol svätej Anny a renesančná zvonica spolu s panstvom predstavujú národnú kultúrnu pamiatku. Anglický park z 19. storočia prešiel rekonštrukciou a revitalizáciou a v súčasnosti sú tu vystavené sochy.